Társaságunk a Dorogi Kistérség 15 településén, 2014. év óta – közel 15.000 ezer ingatlannál- végez térítésmentesen szelektív (elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladék) hulladékbegyűjtést- és szállítást minden hét szerdai napján, a térségi településeket körzetekre osztva.  Havonta egy alkalommal lehetőség van a szelektíven gyűjtött frakciók elszállíttatására az előre meghirdetett szállítási napon.

Tapossa laposra

Régi szlogen új köntösben

A probléma gyökere az emberi tevékenységek által elszennyezett felszín alatti vizekben rejlik. Ha ugyanis tiszták lennének forrásaink, természetes vizeink, nem lenne szükség ennyi palackra. De még így is sokan esküsznek rá, hogy a minősége az ország nagy részében tökéletes, mégis az “új anyagok” és “találmányok” miatt (DDT, hormonok, antibiotikumok) nem árt az óvatosság.

De ha nem csapvíz, akkor is ott van az újratölthető üvegben kiszállított szóda és a szikvíz! Elérhető áron, elérhető közelségben, akár házhoz szállítással is. Így cipekedni sem kell, s több pénzünk is marad. Nincs palackáradat, nincs felesleges műanyag hulladék.

Ha mégis PET-palackra esik a választás
A műanyag flakonokat elég strapabíróra gyártották, így akár többször újra is használhatjuk őket. Nem muszáj egyből kidobni a szelektív gyűjtőbe. Ha azonban mindenképpen meg akarunk válni tőle, a legjobb ha:

 • összetapossuk, vagy kézzel összecsavarjuk minél kisebbre,
 • a kupakot visszacsavarhatjuk, mert az újrahasznosítás során a darálás után úgyis szétválasztják a palack és a kupak anyagát,
 • helyezzük el egy szelektív műanyag hulladékgyűjtőben,
 • s tudjuk mi készül belőle!

Miért kell szelektíven gyűjteni a palackot?
A műanyag előállításához kőolajra van szükség, ami köztudottan egyre szűkösebb mennyiségben áll rendelkezésre. Ezért is mérsékelnünk kell a műanyagok használatát! Így ha palackos vizet, vagy üdítőt vásárolunk, komolyan terheljük környezetünket, feleslegesen merítjük ki erőforrásainkat. De ha már ezen túltettük magunkat és lelkiismeretünket, legalább a szelektív gyűjtéssel megadjuk a lehetőséget, hogy a hulladék – mint másodnyersanyag -, benne maradjon a körforgásban. Az újrahasznosítás (recycling) által újabb termékek készülhetnek belőle, amit érdemes tudni és ismerni.

A szelektíven gyűjtött palack minden esetben válogatásra kerül. NEM öntik össze! Emberek, két kezükkel válogatják a futószalag mellett színenként, műanyagfajtánként.

Ezután ledarálják nagy teljesítményű gépekkel és megkapjuk a darálékot, amit egy mosással tesznek tisztává és hasznosításra alkalmassá.

A darálékot újabb gépbe helyezik. Ezt extrudernek nevezik. Itt az anyag megolvad és mint egy hosszú tészta, kihúzzák. Megszilárdulása előtt darabolják, így kapjuk a “regranulátum” nevű anyagot…

…melyből fröccsöntéssel lehet készíteni mindenféle műanyag terméket.

Forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/erdekesseg/tapossalaposra/

GYŰJTÉSI ÚTMUTATÓ

műanyag logo

MŰANYAG- ÉS FÉM HULLADÉK          

           Elszállítás: bármilyen áttetszőbb zsákban

           Gyűjtési módja: tisztán, laposra taposva 

tick-40143_640Gyűjthető: (egy zsákban elhelyezhető)

 • üdítős, ásványvizes PET palackok (PET)
 • kiöblített kozmetikai és tisztítószerek flakonjai(samponos, öblítős, mosogatószeres) és azok lecsavart kupakjai (HDPE)
 • háztartásban előforduló tiszta fólia(szatyor, tasakok, csomagoló fóliák stb) (LDPE)
 • tejfölös, joghurtos, margarinos, fagylaltos dobozok (PP)
 • öblített alumínium italos dobozok (sörös és üdítős)
 • tiszta alufólia
 • tisztára mosott konzerves dobozok

 

FELKIALTOJEL-11Nem helyezhető el a zsákban:

 • zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett flakon
 • élelmiszer maradványt tartalmazó műanyag
 • egyéb műanyagnak ítélt hulladékok (pl.: játékok, konyhai műanyag eszközök, kaspók, slag, medence, műanyag borítások)
 • hungarocell, CD- lemez, magnó- és videó kazetta

Szelektív hulladékgyűjtési tájékoztató: Szelektív hulladékbegyűjtés_2016

 

Comments are closed.

Post Navigation